Početna Sve novosti

Sve novosti

23.04.2024.
Svjetski dan knjige: Poticaj čitanju i kreativnosti kod djece

Danas, 23. travnja, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj dan posvećen je knjigama, čitanju i zaštiti autorskih prava, istovremeno slaveći važnost pisane riječi u našim životima. Knjige su neiscrpan izvor znanja, zabave i inspiracije te imaju ključnu ulogu u obrazovanju i kulturnom razvoju društva.

Pročitaj više
27.03.2024.
Voljena djeca mogu više!

Djeca u spektru autizma imaju brojne talente, samo treba vjerovati u njih. Uspinjanje je teško, ali je pogled prekrasan. Samo djeca imaju taj neprocjenjivi dar da oko sebe okupljaju čitav svijet i to iz čiste radosti – rekla je na promociji slikovnice „Čudesan keks” Alfina urednica i direktorica nakladništva mr. sc. Daniela Novoselić. I zaista je čista radost bila svjedočiti promociji slikovnice koju je napisao književnik Božidar Prosenjak, a ilustrirao 65 godina mlađi dječak Jakov Knežević. U slučaju Jakova i Božidara godine očito nisu bile važne.

Pročitaj više
11.03.2024.
 Najbolji likovni rad "Priče iz razreda"

Ispred knjižare Alfa u subotu 9. ožujka održana je svečanost dodjele nagrada najuspješnijim radovima likovnog natječaja Priče iz mog razreda kojeg već trinaestu godinu zaredom organizira naklada Alfa d.o.o. Mostar u suradnji sa školama iz BiH.

Pročitaj više
07.02.2024.
Saten i dragulji

Sara Škrobo diplomirana je povjesničarka sa zagrebačkom adresom. Odrasla je u Županji, a dom prepun knjiga i glazbe u ranoj su dobi u njoj probudili knjiškoga moljca i ovisnika o putovanjima. Nakon što je stekla diplomu Filozofskoga fakulteta, uputila se u London gdje je provela tri godine. Tamo su se, tijekom beskrajnih vožnji vlakom do posla, javile prve ideje za priču, koja će se kasnije razviti u roman, a ljubav prema Zagrebu – u kojem je proživjela neke od najljepših godina života – obojila je njezin rad nezamjenjivim slavenskim tonovima. Bijeg je prvi dio serije pod naslovom Saten i dragulji.

Pročitaj više
04.12.2023.
Nagradni likovni natječaj

Tema ovogodišnjeg likovnog natječaja – Priče iz razreda.
Kao i svake godine početkom mjeseca prosinca, prije odlaska na Božićne praznike i zimski raspust, pozivamo učenike na nagradni likovni natječaj.
Više o temi i uvjetima natječaja pročitajte u nastavku.

Pročitaj više
29.11.2023.
Advent u knjižari ALFA

Prosinac je tu, kreće još jedan veseli Advent. Advent je kršćanska tradicija prije svega duhovna priprema za proslavu blagdana Božića, što je kroz stoljeća razvilo mnoge tradicije i narodne običaje. Te običaje baštini danas cijela moderna Europa koja svoje korijene vuče iz kršćanske tradicije u čijem je okrilju i nastala.

Pročitaj više
12.11.2023.
ALFA na Interliberu

Na ovogodišnjem Interilberu Alfa je zaključila još jedan uspješan nastup. Na dva štanda ponudila je posjetiteljima brojna izdanja knjiga, romana, udžbenika i stručne literature, didaktike od vrtićke do sveučilišne razine, u tiskanom i digitalnom izdanju po prigodnim sajamskim cijenama. Uz to organizirane su brojne radionice, druženje s autorima i urednicima te predstavljanja novih izdanja knjiga i romana.

Pročitaj više
07.11.2023.
Otvoren 45. Interliber

Na Zagrebačkom velesajmu je otvoren Interliber, 45. međunarodni sajam knjiga.Paviljone 5, 6 , 7 i 7a ispunilo je 296 izlagača iz 15 zemalja, sajam je traje od 7. do 12. studenog.
Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, mjesto na kojem se slavi knjiga, mjesto gdje se susreću sve generacije čitatelja i gdje redovno svjedočimo stvaranju ljubavi prema knjizi.
Nakladnici će na Zagrebačkom velesajmu predstaviti izuzetno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da hrvatsko nakladništvo zna i pronalazi put do ljubitelja knjige.

Pročitaj više
02.11.2023.
Obilježili smo mjesec Hrvatske knjige u knjižari ALFA

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada i do 15. studenoga kako bi se istaknula važnost čitanja lijepe riječi, knjiga i knjižnica.

Pročitaj više
19.10.2023.
Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama 22. listopad

Mucanje je govorna poteškoća koja može utjecati na različite aspekte komunikacije. Osobe koje mucaju mogu imati teškoća u tečnom izražavanju, što može dovesti do stigmatizacije i problema u socijalnim situacijama. Međunarodni dan pažnje posvećen mucanju ima za cilj smanjiti stigmu oko ove poteškoće te potaknuti razgovor o tome kako podržati osobe koje mucaju i poboljšati kvalitetu njihovog života.

Pročitaj više
18.10.2023.
Imamo li dovoljno kruha da nahranimo svijet?

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada. Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o globalnim problemima povezanim s hranom, kao što su glad, prehrana, sigurnost hrane i održiva poljoprivreda. Organizacije širom svijeta koriste ovaj dan kako bi promovirale važnost pravilne prehrane, borbu protiv gladi i podizanje svijesti o pitanjima povezanim s hranom. To je prilika da se potakne globalna zajednica na zajedničke napore u rješavanju problema vezanih za hranu i ishranu.

Pročitaj više
05.10.2023.
Svjetski dan učitelja 5. listopad

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada širom svijeta. Prilika je za sve nas da izrazimo zahvalnosti i poštovanja prema svim učiteljima koji svakodnevno oblikuju budućnost generacija. Ovaj dan ima duboko ukorijenjen značaj u društvu i podsjeća nas na važnost uloge učitelja u obrazovanju i razvoju društva. Istražili smo povijest Svjetskog dana učitelja, značaj njihove uloge te načine na koje možemo proslaviti i podržati naše učitelje.

Pročitaj više
04.10.2023.
Moja obitelj i druge životinje

Danas je Svjetski dan zaštite životinja. Obilježava s 4. listopada na dan sv. Franje, svetca koji je volio i štitio životinje. Tim povodom donosimo vam priču o obitelji Durell i njihovom životinjama.

Pročitaj više
16.08.2023.
Alfin virtualni kabinet -Obavijest korisnicima

Drage korisnice i korisnici Alfinog virtualnog kabineta početak je nove školske godine, stoga vas molimo da se prijavite kako biste u novoj školskoj godini 2023./2024. imali pristup Alfinom virtualnom kabinetu. 

Pročitaj više
10.08.2023.
Simpozi o životu i djelu Benjamina Tolića

U kinodvorani u Posušju 10. kolovoza održan simpozij naziva „Život i djelo Benjamina Tolića“. Održava se povodom 80. obljetnice njegovog rođenja, a okupio je mnoge prijatelje i kolege, uglednike iz javnog i političkog života.

Pročitaj više
09.08.2023.
Novo na našoj stranici i u knjižari ALFA

Christy Brown rođen je s cerebralnom paralizom, a liječnici su ga otpisali još kao bebu. Usprkos lošim prognozama to je dijete skrivalo iznimno maštovit, osjećajan i snažan um pisca, koji se kasnije pridružio velikanima irske književnosti.

Pročitaj više
06.05.2023.
Predavanje prof. Željke Butorac na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar

U okviru Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023. g. u petak je u organizaciji Naklade Alfa d.o.o. Mostar, a u suradnji sa Zavodom za školstvo Mostar i Zavodom za odgoj i obrazovanje Županije Zapadnohercegovačke, za učitelje osnovnih škola s područja Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Srednjobosanske županije, održano stručno usavršavanje o temi Učenici s teškoćama u učenju.

Pročitaj više
02.05.2023.
Druženje s autorom omiljenih lektira – Božidar Prosenjak u posjetu našim školama

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine 23. travnja, na dan smrti velikih svjetskih književnika Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa.
Tim povodom, u organizaciji Naklade Alfa d.d. Mostar, smo upriličili književne susrete u našim školama s učenicima razredne i predmetne nastave.

Pročitaj više
15.04.2023.
Stručna usavršavanja za učitelje razredne nastave u Mostaru i Livnu 13. i 14. travnja 2023. g.

Proljetni raspust i odmor za učenike, ne znači i odmor za njihove učitelje. Iako se nastava ne održava, učitelji su posvećeni izvršavanju raznih administrativnih obveza. Mnogi učitelji koriste prigodu za stručna usavršavanja, kako bi se upoznali s novim trendovima u obrazovanju i unaprijedili svoja znanja.

Pročitaj više
11.04.2023.
MoStart – digitalna transformacija obrazovanja

MoStart je prva međunarodna konferencija na temu digitalizacije u obrazovanju i primjene metoda umjetne inteligencije. Cilj ovog znanstvenog skupa je okupiti stručnjake koji se bave umjetnom inteligencijom i njenom primjenom u svim područjima ljudskog života, a posebice u obrazovanju. MoStart će se održati u Mostaru, Bosna i Hercegovina od 18. travnja do 20. travnja 2023.

Pročitaj više
30.03.2023.
Svjetski dan olovki 30. ožujak

Danas je Svjetski dan olovki, dan posvećen ovom jednostavnom, ali izuzetno korisnom priboru za pisanje. Olovke su jedan od najčešće korištenih predmeta u svakodnevnom životu, bez kojih bi nam bilo teško zamisliti obavljanje mnogih zadataka.

Pročitaj više
27.03.2023.
Uručena nagrada za drugo mjesto na likovnom natječaju Međunarodni dan...

Posjetili smo OŠ Viktorovac Sisak i uručili nagradu za drugo mjesto na likovnom natječaju Međunarodni dan… učenici VI. c razreda Korneliji Škrinjar.

Pročitaj više
20.03.2023.
Danas je prvi dan proljeća “Nema zime koja traje zauvijek, niti proljeća koje preskače svoj red.“

Proljeće donosi nove boje, mirise i zvukove u prirodu. Drveće počinje pupati, a cvjetovi se otvaraju na poljima i vrtovima. Ptice se vraćaju iz svojih migracija i počinju graditi gnijezda za parenje. Sve je ispunjeno novim počecima i nadom.

Pročitaj više
17.03.2023.
Održano natjecanje srednjoškolaca u pisanju i recitiranju poezije

Županijskim natjecanjem učenika srednjih škola u pisanju i recitiranju poezije zatvorena je manifestacija Dani hrvatskoga jezika 2023. godine.
Manifestaciju tradicionalno, kao spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, a u svrhu promicanja čistoće hrvatskog jezika u javnoj uporabi, organizira Zavod za školstvo Mostar.

Pročitaj više
14.03.2023.
ELT seminari od 6. do 10. ožujka 2023. godine

Nakon tri godine profesori engleskog jezika ponovno su imali prigodu stručnog usavršavanja na seminarima u organizaciji Naklade ALFA i Express Publishing-a u više gradova Bosne i Hercegovine. Gost predavač George Kokkolis - Papadopoulos, ELT cosultant, predstavio je zanimljivu temu "Homework in the 21st century".

Pročitaj više
10.03.2023.
Svečana dodjela nagrada za najbolji likovni rad Naklade ALFA d.o.o. Mostar

Proglasili smo pobjednicu ovogodišnjeg jedanaestog po redu likovnog natječaja za učenike osnovnih škola od šestog do devetog razreda koji nastavu pohađaju po planu i programu na hrvatskom jeziku. Tema ovogodišnjeg likovnog natječaja je Međunarodni dan…

Pročitaj više
24.02.2023.
Maškare ča mogu maškare…

I ove je godine pokladni utorak u našim školama obilježen veoma kreativno i s puno veselja.

Vedroga duha, pretvarajući se na jedan dan u nešto što zapravo nisu, naši učenici na najljepši način pokazuju koliko je važno običaje pokladnoga utorka njegovati i čuvati od zaborava. Na taj način predstavljaju bogatstvo tradicije našega puka na ovim prostorima.

Pročitaj više
13.02.2023.
Svjetski dan radija

Svjetski dan radija obilježava se 13. veljače svake godine kako bi se istakla važnost radija u društvu i kulturi. Odluku o obilježavanju Svjetskog dana radija donijela je Opća skupština UNESCO na prijedlog Španjolske u znak sjećanja na 13. veljače 1946. godine kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Pročitaj više
11.02.2023.
Valentinovo - dan zaljubljenih

Običaji vezani za Valentinovo razvijali su se u Europi tijekom srednjeg vijeka, a zatim su se proširili na cijeli svijet. Dan zaljubljenih postao je sinonim za izražavanje ljubavi i pažnje prema voljenoj osobi putem poklona, cvijeća i romantičnih izlazaka i putovanja.

Pročitaj više
14.01.2023.
Održana edukacija za mentore i učitelje ŽZH

Edukacija za mentore i učitelje koja se održala 4. siječnja 2023. g. u OŠ Ruđera Boškovića Grude, bila je usmjerena na savjetovanje učitelja o novoj reformi obrazovanja. Cilj ovog događaja bio je pružiti učiteljima potrebna znanja i vještine kako bi mogli uspješno prilagoditi svoje nastavne metode i pristupe novom kurikulumu koji donosi reforma obrazovanja.

Pročitaj više
08.12.2022.
Nagradna igra za najljepše uređene Božićne jaslice u školi

Vrijeme je došašća, adventa. Gradovi, ulice, kuće, okućnice polako oblače blagdansko ruho. Odrasli i djeca uljepšavaju proslavu Božića i u veselom tonu iščekuju novu godinu. Tako i naše škole polako poprimaju vesele boje blagdana. Učenici zajedno s osobljem škole uređuju svoje prostorije i učionice raznim ukrasima, a tu su i tradicionalne Božićne jaslice.

Pročitaj više
06.12.2022.
NATJEČAJ NAJBOLJI LIKOVNI RAD 2022-2023

Tema ovogodišnjeg likovnog natječaja Plakat – Međunarodni dan…..
Već tradicionalno desetu godinu za redom početkom mjeseca prosinca, prije odlaska na Božićne praznike i zimski raspust, pozivamo učenike na nagradni likovni natječaj.

Pročitaj više
30.11.2022.
Advent u ALFI

Prosinac je na pragu, doba pripreme i proslave Božića kršćanskog blagdana i veselog okončanja godine i dočeka nove, nadamo se mirnije, uspješnije i veselije.

Pročitaj više
28.11.2022.
Živa knjižnica

Živu knjižnicu, taj jedinstveni susret književnika sa svojim čitateljima, posjetio je veliki broj učenika i profesora te znatiželjnih posjetitelja. Organizatori su se i ove godine potrudili da Galerija kraljice Katarine postane mjesto nezaboravnog susreta, dobre komunikacije i novih poznanstava.

Pročitaj više
24.11.2022.
Biblioterapija i očuvanje mentalnoga zdravlja

Može li nam knjiga biti najbolji prijatelj? U posljednje vrijeme sve rašireniji oblik terapije umjetnošću pokazuje nam kako knjiga čovjeku može biti itekako važna. O ovoj temi organizirano je zanimljivo predavanje i radionica u Narodnoj knjižnici HNŽ-a Mostar.

Pročitaj više
16.11.2022.
44. Interliber

Alfa d.d. Zagreb predstavila se na međunarodnom sajmu knjiga učila -  44. Interliberu  

Pročitaj više
08.11.2022.
Književni susret u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Mostar

U okviru Mjeseca hrvatske knjige u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru upriličen je susret s književnicom Jasnom Ćorić.
Profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i spisateljica Jasna Ćorić javnosti je od ranije poznata i po emisijama koje uređuje i vodi na Radiopostaji Mir Međugorje, međutim, svojim prvijencem, zbirkom priča Kaleidoskop, koja je prije godinu dana objavljena u nakladništvu Alfe d.d. Zagreb, plijeni pozornost čitateljske publike.

Pročitaj više
31.10.2022.
Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada.

Pročitaj više
23.10.2022.
Predstavljanje nove knjige pjesama Veselka Koromana

Mostar, 14.listopada 2022.: Na maloj sceni HNK-a Mostar predstavljena je zbirka poezije Bit ću negdje, hercegbosanskog pjesnika i književnika Veselka Koromana. U promociji su sudjelovali: Ivan Vukoja, prof.dr.sc. Ivo Lučić i prof.dr.sc. Miroslav Palameta.

Pročitaj više
22.10.2022.
Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Svjetski dan učitelja se obilježava u više od 100 zemalja svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Pročitaj više
05.09.2022.
Dobro došli u školu!

Početak je nove školske godine. Stigao je dugo očekivani 5. rujan, poseban dan za mnoge učenike, roditelje i učitelje. Datumu će se zasigurno najviše razveseliti učenici koji prvi put sjedaju u školske klupe.

Pročitaj više
04.07.2022.
10. ROĐENDAN KNJIŽARE ALFA

Izvlačenjem sretnih dobitnika koji su sudjelovali u nagradnoj igri knjižare ALFA proslavljen je 10. rođendan knjižare.

Pročitaj više
13.05.2022.
IN MEMORIAM profesoru, kolegi, prijatelju i suradniku Nikoli Čuturi

Dana 4. svibnja iznenada nas je napustio naš dragi prijatelj i kolega Nikola Čutura.
Nikola, inače profesor kemije u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje, surađuje s našom izdavačkom kućom skoro od samih početaka rada Naklade Alfa Mostar. Od 2006. godine Nikola radi na izradi udžbenika iz kemije za 7. i 8. razred te je angažiran kao promotor Alfinih udžbenika, djeluje na području ŽZH i HBŽ.

Pročitaj više
27.04.2022.
POZIVAMO VAS NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE MATEJA ŠKARICE

HRVATI BOSNE I HERCEGOVINE nasljeđe i izazovi budućnosti Mateja Škarice

Promocija će se održati u četvrtak 28.4.2022. u 18 sati u Maloj dvorani HD herceg stjepana Kosače.

Pročitaj više
21.04.2022.
Predstavljena zbirka autobiografskih priča za djecu "Kaleidoskop"

''Ljudi su imali više vremena jedni za druge, za one sitnice koje život čine ljepšim, a čini mi se da danas toga nema'' 

Pročitaj više
13.04.2022.
Predstavljanje zbirke autobiografskih priča „Kaleidoskop“, autorice Jasne Ćorić

20. travnja 2022. godine u 19 sati u Galeriji Kraljice Katarina Kosača. 

Pročitaj više
14.03.2022.
URUČENE NAGRADE ZA NAJBOLJI LIKOVNI RAD

Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. likovnog natječaja je Priče iz davnine – legende i mitovi (moga zavičaja).

Pročitaj više
18.02.2022.
URUČENA NAGRADA ZA "NAJLJEŠPŠE JASLICE 2021."

Lektira je stigla u ruke učenika osnovne škole "Bila".

Pročitaj više
07.12.2021.
NATJEČAJ NAJBOLJI LIKOVNI RAD

Tema ovogodišnjeg natječaja - Priče iz davnine – legende i mitovi (moga zavičaja).

Pročitaj više
01.12.2021.
„Nove spoznaje bacaju svjetlo na povijesne ljude i događaje“

U labirintu versajsko-vidovdanske Jugoslavije: Hrvatsko pitanje u očima francuske politike, 1914.-1929. naziv je knjige autora prof. dr. Mire Kovača koja je predstavljena na Sveučilištu u Mostaru.

Pročitaj više