Početna Sve novosti Događaji Svjetski dan knjige: Poticaj čitanju i kreativnosti kod djece

Svjetski dan knjige: Poticaj čitanju i kreativnosti kod djece

23.04.2024.
Svjetski dan knjige: Poticaj čitanju i kreativnosti kod djece

Danas, 23. travnja, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj dan posvećen je knjigama, čitanju i zaštiti autorskih prava, istovremeno slaveći važnost pisane riječi u našim životima. Knjige su neiscrpan izvor znanja, zabave i inspiracije te imaju ključnu ulogu u obrazovanju i kulturnom razvoju društva.

Uz Svjetski dan knjige, danas se također obilježava i Jurjevdan. Zanimljiv je tradicionalni katalonski običaj koji uključuje poklanjanje ruže i knjige. Ovaj spoj književnosti i običaja obilježava se na različite načine diljem svijeta.

U sklopu obilježavanja ovih važnih datuma, knjižara Alfa ugostila je autoricu slikovnice "Juraj i zmaj", Andreu Šunjić Bernadić, koja je zajedno s djecom iz vrtića "Vrtić Sportić" podijelila radost čitanja i maštovitih avantura. Druženje s Andreom upotpunio je i posjet simpatičnog zmaja, omiljenog lika iz njene priče. Kroz ovaj susret, djeca su imala priliku upoznati se s likom iz knjige i na simboličan način prenijeti poruke o hrabrosti, prijateljstvu i prevladavanju strahova.

Ovakva interakcija s knjigom i njenim autorom ima izuzetnu važnost u odgoju djece i promicanju ljubavi prema čitanju. Čitanje slikovnica djetetu pruža mnoge koristi koje se odražavaju na njihov cjelokupni razvoj, od jezičnih do emocionalnih i kreativnih sposobnosti. Evo samo nekoliko činjenica o važnosti čitanja slikovnica djeci:

  • Razvoj jezičnih vještina: Slikovnice obogaćuju dječji vokabular i potiču razumijevanje jezika kroz kontekstualno učenje. Djeca slušaju nove riječi i izraze te ih povezuju s ilustracijama.
  • Razvoj mašte i kreativnosti: Ilustracije u slikovnicama potiču dječju maštu i potiču ih na stvaranje priča i scenarija.
  • Razvoj emocionalne inteligencije: Slikovnice često obrađuju teme poput prijateljstva, empatije, prihvaćanja različitosti i rješavanja problema, što pomaže u razvoju emocionalne inteligencije kod djece.
  • Poticanje koncentracije i pažnje: Kroz čitanje slikovnica, djeca uče produžiti svoju pažnju i koncentraciju dok prate radnju i ilustracije.
  • Razvoj motoričkih vještina: Okretanje stranica, pokazivanje na ilustracije i sudjelovanje u interaktivnim dijelovima slikovnica potiče razvoj dječjih motoričkih vještina.

Stoga, potičimo čitanje slikovnica kao važnu aktivnost koja pruža brojne koristi u razvoju djece i oblikovanju budućih generacija čitatelja i kreativaca.

Slikovnicu Juraj i zmaj kupite ovdje.